ΣΠΛΙΤ

Η ανάπτυξη της ατμοκίνητης ναυτιλίας, η κατασκευή των σιδηροδρομικών συνδέσεων με την ενδοχώρα πριν και μεταξύ των παγκόσμιων πολέμων, και η εκβιομηχάνιση ιδίως, αποτελούν τη βάση της οικονομικής ευημερίας του Σπλιτ και του αυξανόμενου πληθυσμού του. Το Split είναι το επιχειρησιακό, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο της Δαλματίας. Εκτός από τη ναυπηγική βιομηχανία, που φιλοξενεί επίσης επεξεργασία πλαστικoύ, βιομηχανία τσιμέντου, βιομηχανία τροφίμων και άλλων προϊόντων. Στην περιοχή καλλιεργούνται λαχανικά, φρούτα και λουλούδια. Το Split είναι ένα σημαντικό λιμάνι της Κροατίας από άποψη διακίνησης επιβατών και αγαθών. Είναι το κέντρο των θαλάσσιων συνδέσεων με λιμάνια για τα παράλια και τα νησιά, και είναι το τέρμα για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την ενδοχώρα. Τα Φέρρυ λειτουργούν τακτικά μεταξύ του Split και τα κυριότερα Δαλματικά νησιά, και επίσης υπάρχει διαδρομή για την Ανκόνα στην Ιταλία. Eκτός από τα νησιά, υπάρχουν θαλάσσιοι δρόμοι για την Pula, τη Βενετία, το Ντουμπρόβνικ και την Ελλάδα. Το αεροδρόμιο του Σπλιτ βρίσκεται στο Ρέζνικ (Καστέλα). Το Split έχει πολλά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία, το Πανεπιστημίου του Split (ιδρύθηκε το 1974), ένα θέατρο, μουσεία, γκαλερί, ιδρύματα, και, δεδομένου ότι πρόσφατα, έναν ειδικό φορέα των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του περιβάλλοντος της Μεσογείου (περιφερειακό κέντρο δραστηριοτήτων για το πρόγραμμα δράσεων προτεραιότητας). Το Split Summer, είναι ένα πολιτιστικό γεγονός (με υπαίθριες όπερες, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες) και μουσικές παραστάσεις (όπως μελωδίες της κροατικής Αδριατικής και το Φεστιβάλ του Split της ποπ μουσικής) λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο. To Split διαθέτει μια ποικιλία από αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες και προβλήτες για βάρκες και θαλάσσια σπορ. Ο τουρισμός δείχνει μεγάλη αύξηση τόσο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τουριστών. Έχει χτιστεί νέο λιμάνι, ξενοδοχείο και τουριστικές εγκαταστάσεις. Οι κόλποι εντός των ορίων της πόλης περιλαμβάνουν διάφορες δημόσιες παραλίες.

Το Split έχει τέσσερις μαρίνες: την ACI Marina στο Split, στο βόρειο-δυτικό τμήμα του λιμανιού της πόλης. Στο Spinut στη βόρεια ακτή του λόφου Marjan. Στο λιμάνι Poljud και στη προβλήτα Zenta, στην ανατολική ακτή του Σπλιτ. Το κεντρικό λιμάνι στην πόλη του Σπλιτ χρησιμοποιείται μόνο για την κυκλοφορία επιβατικών και πορθμειακών γραμμών.

Το Split δεν είναι μόνο το αστικό, πολιτιστικό και ταξιδιωτικό κέντρο της Δαλματίας, με οδικές και θαλάσσιες συνδέσεις με πολλά καλοκαιρινά θέρετρα της Δαλματία, αλλά αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό τουριστών και εκδρομέων. Αυτή η πόλη, με παράδοση 1700 ετών και ποικιλία από αρχαιολογικά, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Διοκλητιανού, καταλαμβάνει μια ιδιαίτερη θέση στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και αποπνέει τη ζεστασιά και το πλούτο μιας σύγχρονη μεσογειακής πόλης. Ο πρώτος λεπτομερής Τουριστικός οδηγός για την πόλη και τα περίχωρά της δημοσιεύθηκε το 1894, μαρτυρεί τη διαρκή τουριστική παράδοση του Σπλιτ. Αν θέλετε να καταλάβετε την ιστορική σημασία της πόλης, θα πρέπει να επισκεφθείτε πρώτα τα μουσεία: το Μουσείο των Κροατικών αρχαιολογικών μνημείων (ένα σημαντικό κροατικό πολιτιστικό έργο, που ιδρύθηκε το 1893 στο Knin), το Αρχαιολογικό Μουσείο (ιδρύθηκε το 1820, ένα από τα παλαιότερα στην Κροατία), το θησαυροφυλάκιο του Καθεδρικού του Split, που περιλαμβάνει μια πολύτιμη συλλογή θρησκευτικής τέχνης, το Εθνογραφικό Μουσείο (ιδρύθηκε το 1910), το Μουσείο της ναυτικής ιστορίας, και το Μουσείο φυσικών επιστημών. Η αίθουσα τέχνης, ιδρύθηκε το 1931, η συλλογή της Μονής Φραγκισκανών στο Poljud, την γκαλερί Μέστροβιτς, και άλλα που επίσης αξίζουν να επισκεφθείτε.

Το Σπλιτ είναι ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο (φιλοξένησε Μεσογειακοούς Αγώνες το 1979) και έχει πολλά διάσημα, δημοφιλή αθλητικά σωματεία και ανταγωνιστές. Υπάρχουν επίσης πολλές ψυχαγωγικές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Η γκάμα των σπορ περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους τύπους θαλάσσιων και άλλων σπορ, από ποδόσφαιρο, μπάσκετ και τένις μέχρι αναρρίχηση και σκοποβολή, θαλάσσιο σκι και κωπηλασία.

Αξίζει να επισκεφθείτε το δασικό πάρκο Marjan. Είναι μια προσεκτικά διατηρημένη και προσφιλές καταπράσινη όαση, των οποίων οι πολίτες του Σπλιτ είναι υπερήφανοι για γενιές. Το πάρκο έχει μονοπάτια, παρατηρητικά σημεία, μονοπάτια μελέτης της φύσης, παιδικές χαρές και τον ζωολογικό κήπο του Σπλιτ. Υπάρχει μια θαυμάσια θέα από την κορυφή του λόφου Marjan στα παλαιά και τα νέα τμήματα του Σπλιτ. Χρειάζεται ένα 15λεπτο απαλό περπάτημα για να φθάσει κάποιος στον λόφο Marjan από το ιστορικό κέντρο του Split, μέσω της παλιάς συνοικίας, Varos, που βρίσκεται κατά μήκος της κορυφής του λόφου, που οδηγεί σε μια υψηλότερη κορυφή, την Telegrin, από όπου υπάρχει ωραία θέα της χερσονήσου του Split, του Kozjak, του Mosor, του κόλπου της Καστέλας, της Σάλωνα και του Klis, του Trogir και του Ciovo, και των νησιών Solta, Brac, Hvar και Vis. Τον τελευταίο καιρό, στα νότια βράχια του λόφου Marjan έχουν γίνει ένα δημοφιλές έδαφος κατάρτισης ορειβατών και αναρριχητών , που συγκεντρώνονται εδώ κάθε Απρίλιο για να ανταγωνιστούν στο παραδοσιακό Κύπελλο Marjan.

Το Split έχει μια ποικιλία από εστιατόρια και ταβέρνες με τοπικές σπεσιαλιτέ. Υπάρχουν πολλές παραλίες και δημόσιες παραλίες στην πόλη και τα περίχωρά της, η πιο δημοφιλής είναι η Bacvice, μια αμμώδη παραλία σχεδόν στην καρδιά της πόλης.

Η πολιτιστική ζωή του Σπλιτ και το φάσμα της ψυχαγωγίας είναι εξαιρετικά πλούσια, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν η πλατείες της πόλης και άλλες περιοχές μετατρέπονται σε ένα μεγάλο υπαίθριο στάδιο. Split Summer, ένα παραδοσιακό πανηγύρι στη μέση της θερινής περιόδου, περιλαμβάνει δράματα, όπερες και συναυλίες (από τα μέσα Ιουλίου με μέσα Αυγούστου). Τα Σαββατόβραδα στο Split είναι αφιερωμένα στην κλασσική μουσική. Το Split φιλοξενεί επίσης εκδηλώσεις ποπ μουσικής, το καλοκαίρι της τέχνης, λαογραφικές εκδηλώσεις, το Φολκλορικό Φεστιβάλ Radunica Day, και πολλά άλλα. Μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια του έτους που περιλαμβάνουν το Marulic Days (τον Απρίλιο) και το βιβλίο της Μεσογείου (τον Οκτώβριο), καθώς και παραδοσιακές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν την ημέρα του Ιερού Σταυρού, την Ανθοκομική έκθεση, το Split Ball, το Φεστιβάλ κρασιού, κλπ. Η ημέρα του Αγίου Doimus (Duje), στη μνήμη του πολιούχου της πόλης, είναι στις 7 Μαΐου.

Το Split έχει πολλά θέατρα, συμπεριλαμβανομένου του κροατικού Εθνικού Θεάτρου, το οποίο ιδρύθηκε το 1893 και αξίζει ιδιαίτερη μνεία ως διοργανωτής των θεατρικών φεστιβάλ, Split Summer και το Marulic Day. Υπάρχει επίσης το θέατρο της νεολαίας, και το θέατρο σκιών του Σπλιτ.