Οδηγός ιστιοπλοΐας

Ο οδηγός ιστιοπλοΐας στην Κροατία προορίζεται για να σας δώσει μερικές βασικές και χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε κανονικές ή απρόβλεπτες καταστάσεις επί του σκάφους, ή και νωρίτερα, από το να πάρετε άδεια skipper, μέχρι το πού και πότε μπορείτε να πάρετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε πλέετε, κλπ. Ο οδηγός Ιστιοπλοΐας στην Κροατία δεν ισχύει μόνο για την αδριατική, αλλά θα σας βοηθήσει και σε άλλες τοποθεσίες, είτε αν χρησιμοποιείτε ένα μηχανοκίνητο σκάφος, Ιστιοφόρο σκάφος, ή άλλου τύπου βάρκα.

Άδεια

Η άδεια Skipper αποδεικνύει ότι το άτομο που χειρίζεται το σκάφος είναι ικανό και έχει την γνώση που απαιτείται για την τουριστική πλοήγηση, την ασφάλειας πλεύσης στοιχειώδης γνώσεις κινητήρα, γνώση μετεωρολογίας, γνώσεις πυροπροστασίας και έχει επίσης άδεια χειριστή ραδιοφώνου για το VHF του σκάφους.

Σημαντικοί αριθμοί

Όσο έμπειροι και να είστε στον χειρισμό του σκάφους, θα αισθανθείτε πιο ασφαλής έχοντας εύκαιρα τα παρακάτω τηλέφωνα, σε περίπτωση κινδύνου ή αν χρειαστείτε βοήθεια.

Το πρόθεμα δεν είναι απαραίτητα για αυτούς τους αριθμούς:

112              Δημόσιο Κέντρο εκτάκτων αναγκών
192              Αστυνομία
193              Πυροσβεστική υπηρεσία
194              Ασθενοφόρο
195              Θαλάσσια υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (VHF κανάλι 16)

18981          Γενικές πληροφορίες
11888          Πληροφορίες των τοπικών και υπεραστικών τηλεφώνων
11802          Πληροφορίες διεθνών αριθμών τηλεφώνου

Σήματα κινδύνου

MAYDAY χρησιμοποιείται όταν ένα σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο και αναζητεί επείγων βοήθεια.
PAN PAN χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι πρέπει να σταλεί ένα επείγον μήνυμα σχετικά με την ασφάλεια του πληρώματος ή το σκάφος.
SECURITE είναι ένα προειδοποιητικό σήμα που υποδεικνύει ότι ένας παράκτιος ή ραδιοφωνικός σταθμός είναι έτοιμος να εκπέμπει ένα μήνυμα σχετικά με μετεωρολογικές προειδοποιήσεις ή πλοήγησης.

Μαρίνες

Η Ανατολική Αδριατική συνδέεται με μια αλυσίδα από μαρίνες και λιμάνια που προσφέρουν ασφαλή αγκυροβόλια για πλοία σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Μαρίνες συμμορφώνονται με τα πρότυπα, και έχουν τουαλέτες, ντους, εστιατόρια, νερό και το ρεύμα.
Οι μαρίνες σκαφών μπορούν να βρεθούν στο VHF κανάλι 17.


Λίστα με τις μαρίνες ACI