Αδριατικής καιρός

Κυκλώνες και αντικυκλώνες

Ο σχηματισμός κυκλώνων και αντικυκλώνων πάνω από την κεντρική και Νότια Ευρώπη υπαγορεύει αλλαγές στις καιρικές συνθήκες της Αδριατικής. Η συνήθης κατεύθυνση της κίνησης κυκλώνα στην Αδριατική είναι από δυτικά προς ανατολικά. Τα μέτωπα τους φέρουν νότιους ανέμους (όταν ο Jugo (νοτιάς) χτυπάει κατά μήκος της Αδριατικής), με μια ροή από θερμό, υγρό αέρα στην Αδριατική, καθιστώντας τις καιρό νεφελώδης και βροχερό. Πίσω από τον κυκλώνα, όπως ο Αντικυκλώνας ανακτά δύναμη και επεκτείνεται πέρα από την ηπειρωτική Ευρώπη προς τα ανατολικά, ο άνεμος κατευθύνετε ΒΑ και φέρνει κρύο, ξηρό αέρα. Ο Bura (βοριάς) καθαρίζει τα σύννεφα, και μετά έρχεται μια προσωρινή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά σταθεροποιεί τις καιρικές συνθήκες. Αυτή η σταθεροποίηση είναι χαρακτηριστικό της Αδριατικής με καθαρούς, ηλιόλουστους ουρανούς, και ένα καθημερινό μαϊστράλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μέχρι την άφιξη του επόμενου κυκλώνα για να επαναληφθεί ολόκληρος ο κύκλος. Αυτός ο ρυθμός αλλαγών είναι συχνός στην Αδριατική, και ποικίλλει μόνο ανάλογα με τη συχνότητα και τις τροχιές των κυκλώνων. Είναι σπάνιοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επειδή κινούνται ως επί το πλείστον πάνω από τη Βόρεια Αδριατική.

Καλοκαιρινές και χειμερινές διαφορές

Οι διαφορές μεταξύ των βόρειων και νότιων καιρικών συνθηκών της Αδριατικής είναι σημαντικά πιο ήπιες το καλοκαίρι - αυτό συμβαίνει όταν τα δύο μισά της Αδριατικής, συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο κλίμα της περιοχής, με πολλές ζεστές ηλιόλουστες ημέρες, υψηλές ημερήσιες θερμοκρασίες μαζί με το ευχάριστο μαϊστράλι, την χαμηλή υγρασία και τις νύχτες που δεν είναι πάρα πολύ θερμές. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας είναι ως επί το πλείστον μεταξύ 24° και 26° C σε όλη την Αδριατική.
Στο τέλος του καλοκαιριού, οι διαφορές μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Αδριατικής επιδεινώνεται το βράδυ, ενώ οι καθημερινές θερμοκρασίες παραμένουν περισσότερο ή λιγότερο το ίδιο. Οι ψυχρές νύχτες συμβάλουν στην ψύξη της θάλασσας η οποία είναι αισθητά πιο κρύα αρχές Σεπτέμβρη. Ένα μήνα αργότερα, η θάλασσα της Ίστριας θα κρυώσει έως τους 18° C ή λιγότερο, ενώ στο νότο θα εξακολουθεί να είναι περίπου 22° C.

Παλίρροιες, ρεύματα και κύματα

Τα εύρη των Αδριατικών παλιρροιών είναι σχετικά μικρά και δεν επηρεάζουν σημαντικά την ασφάλεια στη θάλασσα. Η ατμοσφαιρική πίεση έχει σημαντικές συνέπειες σε αυτά.
Τα θαλάσσια ρεύματα είναι αδύναμα και δεν παρουσιάζουν συνήθως προβλήματα στην πλοήγηση. Αλλά ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ειδικά στα στενά κανάλια και περάσματα, όπου μπορούν να αποκτήσουν ταχύτητες έως 4 κόμβους.
Τα κύματα της Αδριατικής δεν φτάνουν τόσο ψηλά όσο του ωκεανού. Ο Jugo δημιουργεί περισσότερα κύματα από τον bura, αλλά θα ήταν ανόητο να συμπεράνουμε ότι τα κύματα του jugo είναι λιγότερο επικίνδυνα. Αντίθετα, τα κύματα του bura είναι μισά σε μήκος, και ακανόνιστα σε πλάτος, πράγμα που σημαίνει ότι το κύτος του σκάφους σας θα υποστεί πολύ μεγαλύτερη πίεση από’ τι κατά τη διάρκεια των κυμάτων του jugo.

Μπουρίνια

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες στην Αδριατική, τα μπουρίνια είναι η πιο ανησυχητική εμπειρία, μετά από τον bura. Φθάνουν με μεγάλη ταχύτητα από τη Δύση, από την ανοικτή θάλασσα, αλλά είναι βραχύβια. Σχεδόν πάντα προκύπτουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μειώνονται σε συχνότητα όταν πλησιάζει το φθινόπωρο. Με την πρώτη ένδειξη για μπουρίνι, προφυλαχτείτε χωρίς καθυστέρηση. Αν μπορείτε να προφυλαχτείτε από την πορεία του, καλό θα ήταν να το κάνετε.