Αδριατική άνεμοι

Ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Αδριατικής είναι γεμάτο με ποικιλίες καιρικών συνθηκών, όπου οι άνεμοι κατέχουν την πρώτη θέση όσον αφορά την ιστιοπλοΐα. Από τους αρχαίους χρόνους, διαβάζοντας τα σημάδια της φύσης είναι ο πυρήνας της ζωής στη θάλασσα. Ως εκ τούτου, δεν θα κάνετε λάθος, αν ρωτήσετε ένα ντόπιο ψαρά, ποιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες σήμερα το βράδυ ή αύριο, ποιο είναι το καλύτερο σημείο ελλιμενισμού ή αγκυροβόλι; Το ρόδο των ανέμων της Αδριατικής γίνεται από τους Jugo (νότιο-ανατολικός άνεμος), Bura/Βοριάς (βορειοανατολικός άνεμος), Maestral / Μαϊστράλι (βορειοανατολικός άνεμος), Sirocco (Νότιος άνεμος), Τραμουντάνα (βοριάς), Λεβάντες και ανατολικοί άνεμοι. Ανεξάρτητα από όλους αυτούς, ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στους Bura και Jugo, και υπάρχουν καλοί λόγοι γι’ αυτό. Πρώτα απ ' όλα, στόχος μας είναι να σας παρουσιάσουμε τους Αδριατικούς ανέμους και να είναι εύκολο για σας να τους αναγνωρίσετε, να επωφεληθείτε της ενέργειάς τους, καθώς και να αντιδράσετε εγκαίρως σε σχηματισμό τους και να φτάσετε γρήγορα σε ένα ασφαλές λιμάνι.

Bura – ένας ψυχρό άνεμος της Αδριατικής

Ως κρύος άνεμος, ο Bura κατεβαίνει κάθετα τις πλαγιές των παράκτιων βουνών και κινείται προς τη θάλασσα. Έτσι δημιουργεί σύννεφα σκόνης που μειώνουν την ορατότητα. Ο Bura ανακοινώνεται από ένα "καπέλο" σύννεφων που φαίνονται λες και πιάνεται στις ψηλές βουνοκορφές – το Velebit στη βόρεια Αδριατική, το Mosor και Biokovo στην νότια Αδριατική. Φυσά σπάνια για περισσότερο από τρεις ημέρες. Όταν ο Bura είναι τοπικής προέλευσης, θα εξασθενίσει σε λιγότερο από μια ημέρα. Δεδομένου ότι φέρνει κρύο και βαρύ αέρα, βρίσκει τον δρόμο του προς τη θάλασσα μέσα από τα βουνά και μεταξύ υψηλότερων οροσειρών. Ο Bura φυσάει σε ριπές και επομένως μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και απροσδόκητα, έτσι, αν δεν έχετε αντιμετωπίσει τον Bura μέχρι τώρα, σας συμβουλεύουμε να φτάσετε έγκαιρα στο κοντινότερο λιμάνι.

Οι περιοχές όπου μερικοί από τους ισχυρότερους ανέμους Bura συμβαίνουν είναι: ο κόλπος της Τεργέστης, το κανάλι Velebit, (διάσημο για τον Bura του Senj), το κανάλι του Vinodolski, ο κόλπος του Novigrad, οι περιοχές γύρω από το Σίμπενικ, το Split (συγκεκριμένα στη Vrulja κοντά στο Omis), στη Makarska – στα πεδινά του Biokovo, ο κόλπος του Zuljan στη χερσόνησο Peljesac, στις εκβολές του ποταμού Neretva, ο κόλπος του Risan στη Boka. Αντίθετα, οι περιοχές όπου μερικοί από τους ηπιότερους ανέμους Bura συμβαίνουν είναι: η δυτική ακτή της Ίστρια, η νότια περιοχή του Biokovo που εκτείνεται προς το Trogir, από την ακτή της Poljice έως το Dugi Rat, καθώς και η ακτή του Μαυροβουνίου. Εν ολίγοις, θα μπορούσε να πει κανείς ότι όπου οι παράκτιες κορυφές λόφων είναι χαμηλότερες από 600 μέτρα ή απέχουν περισσότερο από 4 χιλιόμετρα από την ακτή, εκεί εμφανίζονται οι ηπιότεροι άνεμοι Bura.

Jugo – Ο θερμός άνεμος της Αδριατικής

Ο Jugo είναι ένας νότιo-ανατολικός άνεμος. Φυσάει κατά μήκος της Αδριατικής, όταν ένας κυκλώνας αναπτύσσεται πάνω από την περιοχή της Αδριατικής. Φέρνει σύννεφα και βροχή. Η πίεση αέρα μειώνεται. Αναπτύσσεται αργά και συνήθως αυτό μπορεί να παρατηρηθεί δύο ή τρεις ημέρες νωρίτερα. Συνήθως διαρκεί περισσότερο από τον Bura, πέντε έως επτά ημέρες, και ακόμα περισσότερο το χειμώνα.

Υπάρχει μια πιθανότητα, ο λεγόμενος ξηρός Jugo, που φυσά για λίγες μέρες χωρίς να φέρει βροχή. Σε αντίθεση με τον Bura, ο Jugo είναι ένα σταθερός άνεμος που αναπτύσσει σταδιακά δύναμη.

Mistral/Μαϊστράλι

Το Μαϊστράλι είναι ένας «καλοπροαίρετος", ένα φιλικός άνεμος που προσβλέπετε ειδικά από ναύτες και όλους εκείνους που απολαμβάνουν τη θερινή περίοδο κάτω από την αύρα του. Το Μαϊστράλι είναι ένας καθημερινός άνεμος που πνέει από τα βορειοδυτικά και δημιουργείτε από τις διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και της θάλασσας. Είναι αρκετά συχνός από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και ισχυρότερα αισθητός τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Συνήθως ξεκινά να φυσάει περίπου 9 ή 10 το πρωί, φθάνει στην υψηλότερη δύναμη του το απόγευμα και εξασθενίζει κατά το ηλιοβασίλεμα. Το μαϊστράλι είναι γενικά ασθενέστερο στην βόρεια Αδριατική από ό, τι στα νότια.

Τραμουντάνα

Η Τραμουντάνα είναι μια κλασική ονομασία για ένα βόρειο άνεμο. Η λέξη προέρχεται από το λατινικό vertus transmontanus – ένας άνεμος που φυσά (έρχεται) πέρα από τα βουνά. Αυτό το όνομα για ένα βόρειο άνεμο χρησιμοποιείται ευρέως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Είναι ένας ψυχρός άνεμος μέτριας ισχύς (μερικές φορές με ισχυρά μπουρίνια), που συνήθως εμφανίζεται σε καθαρό καιρό. Την εμφάνισή του την ανακοινώνει καλός καιρός.

Λεβάντες

Ο Λεβάντες αναφέρεται σε ένα ανατολικό άνεμο. Το όνομα προέρχεται από την ιταλική λέξη levante που σημαίνει ανατολή, δηλαδή, όπου η λέξη αναπτύχθηκε από το λατινικό levare: ανάταση, να ανυψώσει. Είναι συχνά ένας μέτριος (σπάνια ισχυρός) άνεμος, που φέρει σύννεφα, υγρασία και βροχόπτωση.

Ostro/Όστρια

Ο νότιος άνεμος αναφέρεται και ως Όστρια. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό auster: Νότια. Περιγράφεται ως ένας ζεστός και υγρός άνεμος που συνήθως δεν διαρκεί πολύ, αλλά μπορεί να αναπτύξει μεγάλη δύναμη.

Libeccio/Γαρμπής

Ο Libeccio είναι ένας νοτιό-δυτικός Αδριατικός άνεμος που αναφέρεται τόσο ως lebic και Γαρμπής. Είναι συνήθως ένας ξηρός και θερμός αέρας, που ανεβαίνει κατά μήκος της Αδριατικής μετά από τον Jugo, όταν ο μεσογειακος κυκλώνας που έρχεται από τη θάλασσα φτάνει τη Δυτική και κεντρική ακτή της Κροατίας. Συνήθως δεν διαρκεί πολύ, αλλά μπορεί να δημιουργήσει βίαια Μπουρίνια (lebicada). Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος λόγω σχηματισμών κύματων που «διασταυρώνονται» και η άνοδος της επιφάνειας θάλασσας στα ρηχά λιμάνια που είναι ανοικτά στα νοτιοδυτικά. Garbin, grbin, garbinada (από το αραβικό gharbi) είναι ένας πολύ ισχυρός, ξαφνικός και βραχύβιος νοτιοδυτικός (ή δυτικός - νοτιοδυτικός) άνεμος. Μπορεί να προκαλέσει λασπώδη ύδατα, σε παραλίες με άμμο ή χαλίκι.