Ντουμπρόβνικ, Ντουμπρόβνικ διαδρομή 1

1η ημέρα: Ντουμπρόβνικ - Šipan

Το Šipan είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος νήσων Elaphite, πέρα από την ακτή του Ντουμπρόβνικ. Στην επιφάνειά του (15 τετραγωνικών χιλιομέτρων), υπάρχουν 42 βίλες και 34 εκκλησίες, που σε μεγάλο βαθμό είναι εγκαταλελειμμένες σήμερα, αν και μερικές αποκαθίστανται σιγά σιγά. Η παρθένα φύση και η πλούσια, αυθεντική, μεσογειακή βλάστηση αναγνωρίστηκαν εδώ από την αρχαιότητα. Κάποτε κατοικούταν από πάνω από 7000 ανθρώπους. Τα δύο χωριά του Šipan, το Šipanska Luka και η πόλη Suđurađ φιλοξενούν σήμερα περίπου 450 ηλικιωμένους, ως επί το πλείστον, πολίτες. Οι κρίσεις του 20ου αιώνα οδήγησαν σε πτώση του Šipan, αλλά τον τελευταίο καιρό πολλές επενδύσεις υπόσχονται μια στροφή προς το καλύτερο.

Παρόλα αυτά είναι μια τοποθεσία γεμάτη από όμορφα τοπία, θαλάσσια και χερσαία χλωρίδα και πανίδα, και ως εκ τούτου, είναι μέρος κάθε εκδρομής και σχεδίων ταξιδιού μέσω της Νότιας Αδριατικής.

2η ημέρα: Šipan - Polače (Mljet)

Η Polače είναι ένας κόλπος, στη βόρεια πλευρά της νήσου Mljet, φυσικά προστατευμένος από τους ανέμους. Προσφέρει αγκυροβόλιο από 2-5μ βάθος σε διάφορες θέσεις μέσα στον όρμο, και μεγαλύτερες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών σε διάφορες θέσεις στο στόμιο του.

Συνιστάται προσοχή κατά την είσοδο στον όρμο, λόγω των πολλών αβαθών.

Ημέρα 3: Polače - Korčula (Korčula)

Η νήσος Korčula είναι το κόσμημα του Αδριατικού αρχιπελάγους. Το νησί είναι διάχυτο με μια σειρά από νησιά και ένα ειδικό σήμα απονέμεται σε αυτό για την πλούσια βλάστηση. Γύρω από αυτό, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στις πολλές παραλίες, καθώς και τις καταδύσεις σε ένα υποβρύχιο κόσμο συναρπαστικής χλωρίδας και πανίδας.

Η πόλη της Korčula στην Αδριατική είναι ένα ιστορικό και τουριστικό κέντρο του νησιού. Είναι ένα από τις καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικές πόλεις της Μεσογείου. Η Moreška, που χορεύεται στη Korčula, είναι ένας από τους τρείς ιπποτικούς χορούς που μπορείτε να βιώσετε μόνο σε αυτό το όμορφο νησί.

Η πόλη της Korčula στην Αδριατική θεωρείται επίσης η γενέτειρα του μεγαλύτερου ταξιδιώτη, Marco Polo, του οποίου το σπίτι γέννησης βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης.

Η ACI Marina της Korčula βρίσκεται σε ένα μικρό στόμιο εισόδου ανατολικά από την πόλη. Η βόρεια πλευρά προστατεύεται με ένα κυματοθραύστη.

Ημέρα 4: Korčula - Šćedro

Το Šćedro είναι ένα μικρό νησάκι μεταξύ του Hvar και της Κόρτσουλα, με δύο οικισμούς, το Mostir και τη Nastane, που τώρα σε μεγάλο βαθμό είναι εγκαταλελειμμένα. Είναι γεμάτα όρμους και κολπίσκους που επιτρέπουν το αγκυροβόλι.

Ημέρα 5: Šćedro - Vis (Vis)

Το νησί Βις είναι ο προορισμός για εκείνους τους επισκέπτες που επιθυμούν την μοναδική εμπειρία, που σήμερα σε μεγάλο βαθμό έχει χαθεί, της πραγματικής μεσογειακής ατμόσφαιρας και τρόπου ζωής. Μια μοναδική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, πεντακάθαρη θάλασσα, όμορφες και απομονωμένες παραλίες, και πολλούς ορμίσκους και νησιά που θα σας αφήσει άναυδους.

Ολόκληρη η ιστορία του Vis συνδέεται με την αλιεία, την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή. Το πιο διάσημο αυθεντικό λευκό κρασί είναι το Vugava του Vis, το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε σε πολλά εστιατόρια και κελάρια κρασιού στο νησί.

Η πόλη του Vis βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, κατά μήκος του πανέμορφου όρμου του Αγίου Juraj, που μοιάζει να κλείνεται από τη νήσο Host. Πολυάριθμα πολυτελή εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες στο κέντρο της πόλης, θα σας μαγέψουν με την εγχώρια σπεσιαλιτέ και την ευχάριστη ατμόσφαιρα. Το λιμάνι του Vis έχει χαμηλή προστασία κατά των δυνατών ανέμων.

Ημέρα 6: Vis - Komiža (Vis)

Η Komiža, το λιμάνι και η πόλη, βρίσκονται στη δυτική ακτή του νησιού Βις, στην βορειοανατολική πλευρά του ευρύχωρου κόλπου της Komiža. Το λιμάνι προστατεύεται από τους ανατολικούς και βορειοανατολικούς άνεμους, αλλά είναι εκτεθειμένο στους δυτικούς και νοτιοδυτικούς ανέμους. Η Komiža θεωρείται το λίκνο της αλιείας στην Αδριατική, όπως μαρτυρεί το Μουσείο των ψαράδων στην πόλη. Μοναδικό στην Κροατία το οποίο βρίσκεται στον παλιό ενετικό πύργο στην ρίβα της πόλης. Η κατασκευή ξύλινων πλοίων στο πέρασμα των αιώνων έχει γεννήσει το "falkuša", ένα πλοίο αλιείας ενδημικό της Komiža, μοναδικό στον κόσμο για τη συγκεκριμένη κατασκευή και για τα πανιά του.

Ημέρα 7: Komiža - Μπίσεβο - Stari Grad (Hvar)

Λίγο πέρα από το νησί του Vis, ένα μικρό παραδεισένιο νησί υψώνεται από τη θάλασσα - το Μπίσεβο. Είναι γνωστό για τις όμορφες αμμώδεις παραλίες, την πολύχρωμη υποθαλάσσια ζωή και τα ασυνήθιστα φυσικά φαινόμενα. Η ακτογραμμή του Μπίσεβο είναι διάστικτη με πολλές σπηλιές, από τις πιο διάσημες είναι το μπλε σπήλαιο, στον όρμο Balun. Τις ηλιόλουστες μέρες, στο καταμεσήμερο, το φως του ήλιου διεισδύει στο σπήλαιο από την υποβρύχια είσοδο, αντανακλάται στον άσπρο πυθμένα και φωτίζει το σπήλαιο σε εκπληκτικές αποχρώσεις του μπλε, με στοιχεία που βυθίζονται μέσα σε όλες τις αποχρώσεις του αργύρου.

Επιτρέπεται η είσοδος στην μπλε σπηλιά σε μικρή βάρκα με κουπιά μόνο σε ήσυχες, χωρίς κύματα, καιρικές συνθήκες.

Το Στάρι Γκραντ είναι η αρχαιότερη πόλη στην Κροατία, ομότιμη του Αριστοτέλη. Βρίσκεται στο τέλος ενός κόλπου 4 nm βαθύ κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής του Hvar. Χάρη στην κεντρική του θέση, είναι ναυτικό άσυλο εδώ και αιώνες, σήμερα, στον όρμο του Στάρι Γκραντ είναι μια υποχρεωτική στάση για το ναυτικούς που κάνουν κρουαζιέρα στην Αδριατική.

Η πόλη περιβάλλεται από αμπελώνες, ελαιόδεντρα και πευκοδάση. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η παραγωγή κρασιού, η παραγωγή ελαιόλαδου, η μελισσοκομία, το ψάρεμα και ιδίως ο τουρισμός. Έχετε διάφορες επιλογές για διαμονή, για ταβέρνες και εστιατόρια που σερβίρουν ντόπιες σπεσιαλιτέ και παραδοσιακούς νησιώτικους οίνους πολιτιστικά αξιοθέατα, καθώς και ποικιλία από αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες.

Η θάλασσα γύρω από την Stari Grad φημίζεται για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Το ψαροντούφεκο επιτρέπεται κατά μήκος της νότιας ακτής της Χερσονήσου Kabel που κλείνει γύρω από τον κόλπο. Το Στάρι Γκραντ δεν προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους. Μέσα στον κόλπο του Stari Grad, στους όρμους Zavala και Tiha προσφέρεται καταφύγιο από αυτούς τους βόρειους ανέμους ενώ στους όρμους Gračište, Άγιος Ante και Maslinica προσφέρεται καταφύγιο από τους νότιους ανέμους.

Ημέρα 8: Στάρι Γκραντ - Palmižana

Στις νοτιοδυτικές ακτές της νήσου Hvar, βρίσκεται μια ομάδα περίπου από 20 νησάκια και υφάλους, γνωστό ως Νήσοι Pakleni (καταχθόνιοι νήσοι). Οι Νήσοι Pakleni είναι μοναδικοί και οι πιο διακεκριμένοι σε φυσική ομορφιά στο Hvar. Τα δασώδη νησιά ανάμεσα στο γαλάζιο της θάλασσας και αμέτρητες απομονωμένες παραλίες παρουσιάζουν μια πολύ ηλιόλουστη Αρκάδια του Hvar.

Το καλύτερο καταφύγιο στους Νήσους Pakleni είναι η Μαρίνα ACI της Palmižana στην βορειοανατολική ακτή του νησιού St. Klement, η οποία προστατεύεται από τους ανέμους. Ωστόσο, σε ένα ισχυρό νοτιοδυτικό άνεμο, μπορεί να δημιουργηθούν κάποια παλιρροϊκά κύματα.

Η Palmižana είναι το παλαιότερο και το πιο γνωστό θέρετρο στο Hvar. Είναι περιτριγυρισμένο από πυκνά πευκοδάση και διάφορα άλλα είδη εξωτικής βλάστησης.

Ημέρα 9: Palmižana - Proizd - Vela Luka (Korčula)

Η περιοχή του Vela Luka στη νήσο Korčula στην Αδριατική φέρει αρχαιολογικά ευρήματα της κατοίκησης της περιοχής, ήδη από την παλαιολιθική εποχή - 20.000 π.χ. Μέχρι σήμερα, οι Ιλλυριοί, Ρωμαίοι και Σλάβοι άφησαν τα σημάδια τους σε αυτό το χώμα, με το Vela Luka να ανθίζει από το 18ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Η πόλη του Vela Luka βρίσκεται στο τέλος ενός κόλπου 9,2 χιλιομέτρων, προσφέροντας εξαιρετικό καταφύγιο από τα στοιχεία της φύσης. Οι οργανωμένες εκδρομές ξεκινάνε από εδώ πολλές φορές την ημέρα για τα τριγύρω νησιά, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών Proizd και Ošjak.

Ημέρα 10: Vela Luka - Zaklopatica (Lastovo)

Η Zaklopatica είναι ένας όρμος στην βόρεια πλευρά του Lastovo, μόλις 2 χιλιόμετρα από την πόλη του Lastovo. Είναι δυνατόν να φιλοξενήσει μικρότερα σκάφη στην μικρή riva, ή στη μέση του όρμου με βάθους 15 μ.

Σχεδόν κλειστή από την ομώνυμη νήσο μπροστά της, οι είσοδοι στον όρμο έχουν βάθος 1 μ - 7 μ. Η Zaklopatica είναι ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης για την εξερεύνηση του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος του Lastovo, είτε μέσω εδάφους, πλεύσης, ή κατάδυσης.

Ημέρα 11: Zaklopatica - Pomena (Mljet)

Η Pomena είναι ένα μικρό λιμανάκι-χωριό που βρίσκεται στην καρδιά του εθνικού πάρκου Mljet. Όντας πολύ κοντά στο Ντουμπρόβνικ, και συνδεδεμένο με αυτό με τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής, η Pomena είναι μοναδικός τουριστικός προορισμός αφού είναι μέρος ενός παρθένου φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί τα πλεονεκτήματα από την εγγύτητα σε μια μεγαλούπολη όπως το Ντουμπρόβνικ.

Προσφέρονται διάφορες δυνατότητες καταλύματος και αναψυχής στη Pomena, και το νησί Mljet είναι ένα εθνικό πάρκο που δεν πρέπει να παραβλέψετε όταν ταξιδεύετε στην Αδριατική.

Ημέρα 12: Pomena - Saplunara (Mljet)

Η Saplunara είναι ένας όμορφος αμμώδης όρμος που βρίσκεται στην νοτιοανατολική ακτή του Mljet, προσφέρει ιδιωτικά καταλύματα και αμμώδεις ακτές γύρω από τον όρμο. Ορισμένα σημεία είναι πολύ ρηχά, επιτρέποντας αγκυροβόλιο έως 2μ βάθος. Είναι καλά προστατευμένη από τους ανέμους εκτός από τους νοτιοδυτικούς.

Day 13: Saplunara - Lopud

Το Lopud είναι ένα νησί στο αρχιπέλαγος Elaphitic, νότια του Šipan. Πολύ καλά φυλαγμένο, και έχει μόνο ένα οικισμό και ένα λιμάνι. Ολόκληρο ο όρμος του Lopud είναι ρηχός, επιτρέποντας αγκυροβόλια μέχρι 3 μ βαθιά.

Εκτίθεται σε βορειοδυτικούς ανέμους.

Ημέρα 14: Lopud - Ντουμπρόβνικ

Η πόλη του Ντουμπρόβνικ, κάποτε το κέντρο της Δημοκρατίας του Ντουμπρόβνικ, που στο παρελθόν αγωνίστηκε στα ίσα τη Βενετία του Βορρά, και είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά και ιστορικά κέντρα στην Αδριατική, καθώς και της Μεσογείου.

Μακράν ο καλύτερος τρόπος για να βιώσετε την τεράστια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του Ντουμπρόβνικ, είναι να διασχίσετε τους δρόμους του με τα πόδια. Μια βόλτα πάνω από το διάσημο Stradun, και τα 25 μέτρα ψηλά, 2 χιλιόμετρα μακρά τείχη της πόλης, θα σας οδηγήσουν σε παλάτια, εκκλησίες, καθώς και διάφορα σημεία, με μεγάλη σημασία τα οποία προσθέτουν στη μεγάλη δόξα του Ντουμπρόβνικ. Το όνομά του είναι κάπως συνώνυμο της Κροατίας στις μακρινές γωνίες του κόσμου, και όσο περισσότερο μαθαίνεις για το Ντουμπρόβνικ, το λιγότερο έκπληξη σου κάνει να μάθεις ότι ο πληθυσμός αυξάνεται κατά δέκα φορές κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου.