Σπλιτ - Σπλιτ διαδρομή 1. Βόρεια

Ημέρα 1η: Σπλιτ - Rogač (Šolta) - Uvala Šešula (Šolta)

Το Rogač είναι το νησί του παλαιότερου οικισμού της Šolta, και το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας της Šolta με το Σπλιτ περνά από αυτό. Οι πολυάριθμες παραλίες και όρμοι γύρω από το ξενοδοχείο είναι μια εξαιρετική βάση για ναυτικό τουρισμό.

Ο όρμος του Rogač είναι εκτεθειμένος στους βοριάδες.

Η Uvala Šešula είναι ένας κόλπος, στη δυτική πλευρά του νησιού, προστατευμένος από όλους τους ανέμους εκτός των ισχυρότερων βοριάδων. Προσφέρει αγκυροβόλιο έως 7 μ. βάθος.

Ημέρα 2η: Uvala Šešula - Κάπριγε (Κάπριγε)

Το νησί της Κάπριγε είναι ένα μικρό νησί 7,0 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο αρχιπέλαγος του Šibenik. Το εσωτερικό του είναι διάχυτο με ελαιώνες και αμπελώνες.

Το πιο ασφαλές σημείο ελλιμενισμού βρίσκεται στο Κάπριγε Luka, το κύριο χωριό-λιμάνι, που προστατεύεται από όλους τους ανέμους εκτός των βοριάδων και των βορειοδυτικών. Το αγκυροβόλι είναι δυνατό μέχρι 7μ βάθος..

Ημέρα 3η: Κάπριγε - Piškera

Η Piškera είναι ο αρχαιότερος οικισμός εποχιακής αλιείας στην Κροατία, που σημαίνει ότι κατοικείται (ως επί το πλείστον από τους ψαράδες) μόνο σε περιόδους αλιείας. Άνθισε τον 16ο αιώνα, πράγμα που οφείλεται εν μέρει στις πηγές γλυκού νερού στο νησί και στα γειτονικά νησιά.

Σήμερα, η Piškera έχει την τύχη των πολλών και παλαιών χωριών αλιείας στην Αδριατική, έχει γίνει ένας τουριστικός προορισμός που επικεντρώθηκε κυρίως στο ναυτικό τουρισμό. Δίπλα στη Piškera, στη βόρεια ακτή της νήσου Panitula Vela, βρίσκεται η ACI Marina που περιέχει 150 αγκυροβόλια με όλα το συνοδευτικό εξοπλισμό. Μαζί με την παρόμοια Μαρίνα στη Žut, η Piškera είναι το κέντρο του ναυτικού τουρισμού στο κέντρο της Αδριατικής.

4η ημέρα: Piškera - Telašćica (Ντούγκι Ότοκ)

Η Telašćica είναι ένα λιμάνι στο Ντούγκι Ότοκ, 8 χλμ μέσα στο νησί. Το μέγιστο πλάτος είναι 1, 5 χλμ, και μέσα σε αυτό, καθώς και γύρω από αυτό, υπάρχουν 6 μικροί νήσοι. Προσφέρει εξαιρετική προστασία από τους ανέμους, ειδικά εντός του όρμου Ćuška Duboka, το οποίο απέχει 1 χιλιόμετρο μέσα στο νησί και προσφέρει σημεία ελλιμενισμού μέχρι 3 μ βαθιά. Όλες οι καταδύσεις και η αλιεία απαιτεί άδεια από τη διαχείριση του πάρκου.

Ημέρα 5: Telašćica - Rt Opat (Κορνάτ)

Ο όρμος του Rt(όρμος) Opat είναι καλά προστατευμένος, αλλά εκτίθεται στο νότο. Προσφέρει αγκυροβόλιο έως 4 μ. βαθύ, και έως 25 μ. βάθος στις εκβολές του όρμου. Λόγω των ρηχών νερών 180 μ νότια από το δυτικό ακρωτήριο του όρμου, συνιστάται να πλησιάσετε τον όρμο μέσω του νοτιοανατολικού τμήματος.

Ημέρα 6: Rt Opat - Primošten

Η περιοχή Primošten κατοικήθηκε ήδη από τον 7ο αιώνα, με πολλές κρίσεις μετανάστευσης στην ιστορίας, λόγω της σημαντικής στρατηγικής της θέσης. Αυτό αναφέρεται για πρώτη φορά κάτω από το σημερινό της όνομα το 1564, όπου ήταν ήδη ένας οχυρωμένος οικισμός σε ένα μικρό νησί.

Μετά αφού η τουρκική απειλή είχε τελειώσει, οι κάτοικοι του Primošten μόχθησαν για να αναπτυχθεί η πόλη τους, και έχει ευδοκιμήσει από τότε έως σήμερα, διατηρώντας όλο αυτό το διάστημα, τη φυσικής και πολιτιστική κληρονομιά.

Σήμερα, η μαρίνα του Kremik, με πάνω από 400 αγκυροβόλια σε ένα από τα ασφαλέστερα σημεία στην Αδριατική, συνεχίζει την αιώνια παράδοση του Primošten ως ένα σημαντικό προορισμό, όχι τόσο πολύ οικονομικό ή στρατιωτικό σήμερα, αλλά ως ένα όμορφο τουριστικό προορισμό.

Ημέρα 7: Primošten - Uvala Krknjaši (Veliki Drvenik)

Το Veli Drvenik είναι ένα νησί στη Ριβιέρα Split, μόνο 6,2 ναυτικά μίλια από την ακτή του Trogir. Με μια επιφάνεια 12 χλμ 2 και ακτή μήκους 23 χλμ, η οποία είναι πολύ κατάλληλη ως ναυτικός προορισμός. Απαγορεύονται αυστηρά όλες οι υποβρύχιες δραστηριότητες γύρω από το Drvenik.

Η Uvala Krknjaši είναι ένας ορμίσκος στην ανατολική πλευρά του νησιού, καλά προστατευμένος από τους ανέμους, κυρίως δυτικά και βορειοδυτικά αυτά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αγκυροβόλιο, και ένα μικρό θέρετρο στον όρμο που προσφέρει καταλύματα και ντόπια σπεσιαλιτέ. Εκδρομές με καγιάκ οργανώνονται σε όλο το νησί, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες και τα ρηχά νερά, σε συνδυασμό με την παρθένα φυσική ομορφιά είναι ακαταμάχητος προορισμός για περιπετειώδεις επισκέπτες.

Ημέρα 8: Uvala Krknjaši - Komiža (Vis)

Η Komiža, το λιμάνι και η πόλη, βρίσκονται στη δυτική ακτή του νησιού Βις, στην βορειοανατολική πλευρά του ευρύχωρου κόλπου της Komiža. Το λιμάνι προστατεύεται από τους ανατολικούς και βορειοανατολικούς άνεμους, αλλά είναι εκτεθειμένο στους δυτικούς και νοτιοδυτικούς ανέμους. Η Komiža θεωρείται το λίκνο της αλιείας στην Αδριατική, όπως μαρτυρεί το Μουσείο των ψαράδων στην πόλη. Μοναδικό στην Κροατία το οποίο βρίσκεται στον παλιό ενετικό πύργο στην ρίβα της πόλης. Η κατασκευή ξύλινων πλοίων στο πέρασμα των αιώνων έχει γεννήσει το "falkuša", ένα πλοίο αλιείας ενδημικό της Komiža, μοναδικό στον κόσμο για τη συγκεκριμένη κατασκευή και για τα πανιά του.

Ημέρα 9: Komiža - Μπίσεβο - Vis (Vis)

Το νησί Βις είναι ο προορισμός για εκείνους τους επισκέπτες που επιθυμούν την μοναδική εμπειρία, που σήμερα σε μεγάλο βαθμό έχει χαθεί, της πραγματικής μεσογειακής ατμόσφαιρας και τρόπου ζωής. Μια μοναδική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, πεντακάθαρη θάλασσα, όμορφες και απομονωμένες παραλίες, και πολλούς ορμίσκους και νησιά που θα σας αφήσει άναυδους.

Ολόκληρη η ιστορία του Vis συνδέεται με την αλιεία, την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή. Το πιο διάσημο αυθεντικό λευκό κρασί είναι το Vugava του Vis, το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε σε πολλά εστιατόρια και κελάρια κρασιού στο νησί.

Η πόλη του Vis βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, κατά μήκος του πανέμορφου όρμου του Αγίου Juraj, που μοιάζει να κλείνεται από τη νήσο Host. Πολυάριθμα πολυτελή εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες στο κέντρο της πόλης, θα σας μαγέψουν με την εγχώρια σπεσιαλιτέ και την ευχάριστη ατμόσφαιρα. Το λιμάνι του Vis έχει χαμηλή προστασία κατά των δυνατών ανέμων. Λίγο πέρα από το νησί του Vis, ένα μικρό παραδεισένιο νησί υψώνεται από τη θάλασσα - το Μπίσεβο. Είναι γνωστό για τις όμορφες αμμώδεις παραλίες, την πολύχρωμη υποθαλάσσια ζωή και τα ασυνήθιστα φυσικά φαινόμενα.

Η ακτογραμμή του Μπίσεβο είναι διάστικτη με πολλές σπηλιές, από τις πιο διάσημες είναι το μπλε σπήλαιο, στον όρμο Balun. Τις ηλιόλουστες μέρες, στο καταμεσήμερο, το φως του ήλιου διεισδύει στο σπήλαιο από την υποβρύχια είσοδο, αντανακλάται στον άσπρο πυθμένα και φωτίζει το σπήλαιο σε εκπληκτικές αποχρώσεις του μπλε, με στοιχεία που βυθίζονται μέσα σε όλες τις αποχρώσεις του αργύρου.

Επιτρέπεται η είσοδος στην μπλε σπηλιά σε μικρή βάρκα με κουπιά μόνο σε ήσυχες, χωρίς κύματα, καιρικές συνθήκες.

 

Ημέρα 10: Vis - Pakleni Νήσοι - Palmižana

Στις νοτιοδυτικές ακτές της νήσου Hvar, βρίσκεται μια ομάδα περίπου από 20 νησάκια και υφάλους, γνωστό ως Νήσοι Pakleni (καταχθόνιοι νήσοι). Οι Νήσοι Pakleni είναι μοναδικοί και οι πιο διακεκριμένοι σε φυσική ομορφιά στο Hvar. Τα δασώδη νησιά ανάμεσα στο γαλάζιο της θάλασσας και αμέτρητες απομονωμένες παραλίες παρουσιάζουν μια πολύ ηλιόλουστη Αρκάδια του Hvar.

Το καλύτερο καταφύγιο στους Νήσους Pakleni είναι η Μαρίνα ACI της Palmižana στην βορειοανατολική ακτή του νησιού St. Klement, η οποία προστατεύεται από τους ανέμους. Ωστόσο, σε ένα ισχυρό νοτιοδυτικό άνεμο, μπορεί να δημιουργηθούν κάποια παλιρροϊκά κύματα.

Η Palmižana είναι το παλαιότερο και το πιο γνωστό θέρετρο στο Hvar. Είναι περιτριγυρισμένο από πυκνά πευκοδάση και διάφορα άλλα είδη εξωτικής βλάστησης.

Ημέρα 11: Palmižana - Stari Grad (Hvar)

Το Στάρι Γκραντ είναι η αρχαιότερη πόλη στην Κροατία, ομότιμη του Αριστοτέλη. Βρίσκεται στο τέλος ενός κόλπου 4 nm βαθύ κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής του Hvar. Χάρη στην κεντρική του θέση, είναι ναυτικό άσυλο εδώ και αιώνες, σήμερα, στον όρμο του Στάρι Γκραντ είναι μια υποχρεωτική στάση για το ναυτικούς που κάνουν κρουαζιέρα στην Αδριατική.

Η πόλη περιβάλλεται από αμπελώνες, ελαιόδεντρα και πευκοδάση. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η παραγωγή κρασιού, η παραγωγή ελαιόλαδου, η μελισσοκομία, το ψάρεμα και ιδίως ο τουρισμός. Έχετε διάφορες επιλογές για διαμονή, για ταβέρνες και εστιατόρια που σερβίρουν ντόπιες σπεσιαλιτέ και παραδοσιακούς νησιώτικους οίνους πολιτιστικά αξιοθέατα, καθώς και ποικιλία από αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες.

Η θάλασσα γύρω από την Stari Grad φημίζεται για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το ψαροντούφεκο επιτρέπεται κατά μήκος της νότιας ακτής της Χερσονήσου Kabel που κλείνει γύρω από τον κόλπο.

Το Στάρι Γκραντ δεν προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους. Μέσα στον κόλπο του Stari Grad, στους όρμους Zavala και Tiha προσφέρεται καταφύγιο από αυτούς τους βόρειους ανέμους ενώ στους όρμους Gračište, Άγιος Ante και Maslinica προσφέρεται καταφύγιο από τους νότιους ανέμους.

Ημέρα 12: Στάρι Γκραντ - Jelsa (Hvar)

Η Jelsa είναι μια ήσυχη μικρή πόλη στο Hvar, αρκετά κοντά στα κύρια τουριστικά θέρετρα για να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα, αλλά και αρκετά μακριά για να διατηρεί μερική από την ειρήνη και τη γαλήνη που παραδοσιακά τυλίγουν τα Αδριατικά νησιά.

Το λιμάνι της Jelsa διαθέτει θέσεις ελλιμενισμού έως 12 μέτρα βαθιά, αλλά εκτίθεται στη βόρεια πλευρά, και ως εκ τούτου δεν συνιστάται για ελλιμενισμό σε ισχυρό βοριά.

Ημέρα 13: Jelsa - Bol (Brač) - Uvala Blaca (Brač) - Milna (Brač)

Το Bol είναι η αρχαιότερη πόλη στο νησί Brač και ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στην Αδριατική. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της νότιας πλευράς του νησιού, κάτω από το φάσμα Bolska Kruna και Vidova Gora – η υψηλότερη κορυφή των νησιών της Αδριατικής. Η ακτογραμμή του Bol είναι ο Θείο δώρο χαλάρωσης, για τις πολλές κόγχες ειρήνης και άνεσης.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τις όμορφες παραλίες, η πιο διάσημη από αυτές είναι η Zlatni Rat. Η Zlatni Rat είναι η πιο όμορφη παραλία στην Αδριατική με μια μοναδική φυσική έλξη. Το ακρωτήρι από χαλίκι είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο - που εκτείνεται σε πάνω από μισό χιλιόμετρο στη θάλασσα, το σχήμα και η γωνία συνεχώς στρέφονται σύμφωνα με το θέλημα των κυμάτων και των θαλάσσιων ρευμάτων.

Η Uvala Blaca, κάποτε φημισμένο Γλαγολιτικό ερημητήριο, και αργότερα παρατηρητήριο, βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές της κοιλάδας στη νότια πλευρά του Brač, μεταξύ του Bol και της Milna. Αρχικά κατοικήθηκε τον 15ο αιώνα από Γλαγολιτικούς μοναχούς που εγκατάλειψαν την Poljica λόγω της τουρκικής εισβολής, και αναπτύχθηκε από τα χέρια τους από μια σπηλιά κωλυσιεργίας σε ένα πλήρες μοναστήρι με μια εκκλησία και ένα εμπορικό λιμάνι. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα έγινε μια από τις πιο πολιτιστικά και οικονομικά προηγμένες περιοχές του νησιού. Με το θάνατο του τελευταίου φύλακα, ιερέων της οικογένειας Miličević, το 1962 αυτό το μικρό ερημητήριο ήρθε στο τέλος του.

Ο όρμος της Blaca εκτίθεται στο νότο, και συνιστάται επιπλέον δέσιμο μέχρι την ακτή.

Η Milna είναι το πιο προστατευμένο καθώς και το πιο όμορφο λιμάνι του νησιού του Brač. Προστατεύεται από ισχυρότερους ανέμους και αναζωογονείται με τον άνεμο maestral (μαϊστράλι) τα απογεύματα του καλοκαιριού και είναι το ιδανικό καταφύγιο για άτομα και βάρκες.

Η Milna βρίσκεται στο κάτω μέρος ενός ευρύχωρου όρμου στη δυτική ακτή του Brač. Τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά, οι αποχρώσεις του εκατονταετές πευκοδάσους, οι ηλιόλουστες προσόψεις χτισμένες από πέτρα του Μπρατς, οι ιδανικές συνθήκες για κατάδυση, τα εγχώρια και υγιεινά τρόφιμα – λίγοι από τους λόγους για να έρθετε σε αυτή την όμορφη, μεσογειακή κωμόπολη.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια με εξαιρετικά ψάρια , πιτσαρίες και πολλά μπαρ/ caffe στη Milna, που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα.

Η Μαρίνα ACI της Milna βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του όρμου Milna, δίπλα στην πόλη.

Ημέρα 14: Milna - Σπλιτ